Omaishoitotilanne mielletään usein ikäihmisten hoitamiseksi, vaikka monet hoidettavat läheiset ovat lapsia tai työikäisiä. Omaishoitotilanne voi tulla perheen elämään eri elämänvaiheissa. Omaishoitajia ovat muun muassa vammaisen lapsen vanhemmat, puolisoaan hoitavat ja ikääntyvistä vanhemmistaan huolehtivat. Hoitosuhde voi kehittyä hitaasti hoidettavan avuntarpeen lisääntymisen seurauksena tai äkillisesti sairauskohtauksen, onnettomuuden tai erityistä hoivaa tarvitsevan lapsen syntymisen myötä.
Suomen omaishoidon verkosto määrittelee omaishoitajaksi henkilön, joka pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, joka sairaudesta, vammaisuudesta tai muusta erityisestä hoivan tarpeesta johtuen ei selviydy arjestaan omatoimisesti. Omaishoito on elämäntilanne, jossa auttaminen ja tukeminen sovitetaan eri tavoin perheen elämään. Laki omaishoidon tuesta määrittelee omaishoitajan suppeammin henkilöksi, joka on tehnyt omaishoitosopimuksen hyvinvointialueen kanssa. Omaishoitotilannetta tai omaishoitajana olemista ei voi kuitenkaan määritellä ainoastaan lakisääteisen omaishoidon tuen perusteella. Omaa tilannetta voi arvioida esimerkiksi tekemällä ”Olenko omaishoitaja” -testin Tunnista omashoitotilanne -sivulla.
Omaishoitotilanteessa sekä hoidettava että hoitaja, koko omaishoitoperhe tarvitsee tukea, sillä omaishoitoon liittyy aina elämänmuutos. Valtaosa auttamisesta tapahtuu omaisten ja läheisten avulla ilman virallisia tukimuotoja. Kun hoidettava vielä selviytyy pienellä auttamisella, esimerkiksi kaupassakäyntiavulla, pärjää omaishoitoperhe usein niin sanotun epävirallisen avun turvin ilman yhteiskunnan tukimuotoja. Usein kotona selviytyminen edellyttää läheisiltä kuitenkin tiivistä ja vaativaa huolenpitoa ja hoitamista. Kun tilanne poikkeaa tavanomaisesta perhesuhteisiin kuuluvasta auttamisesta ja hoito on sitovaa ja vaativaa, tulee sitä tukea myös yhteiskunnan toimenpitein.
Omaishoidon tukea, sekä kotiin tuotavia palveluja haetaan, ja ne myöntää harkinnan perusteella hoidettavan kotikunta. Heti, kun perheessä herää kysymys mahdollisesta omaishoitotilanteesta, kannattaa olla yhteydessä kotikunnan sosiaalitoimistoon ja selvittää mahdollisuuksiaan saada apua ja tukea. Yhdistyksessä tarvittaessa neuvomme, sekä avustamme tuen ja palveluiden hakemisessa. Palvelumme on maksutonta, eikä edellytä yhdistyksen jäsenyyttä!
Ulla-Maija Haapalainen
avopalvelun ohjaaja
puh. 040 5073 492
(soittoaika ma-to 10-11)
Neuvontapiste Wiisari
Palveluohjaaja
Eteläinen Puistokatu 4
30429 Forssa
Ilman ajanvarausta klo10-12
puh. 03 4191 6148
wiisari@fshky.fi
Kujanpää Minna
palveluohjaaja Jokioinen
puh. 03 4191 6148
minna.kujanpaa(at)fshky.fi
Palojärvi Marjatta
palveluohjauksen päällikkö
palveluohjaaja Humppila
palveluohjaaja Ypäjä
gsm 050 581 1420
marjatta.palojarvi(at)fshky.fi
Paananen Sanna
palveluohjaaja Forssa
puh. 03 4191 6148
sanna.paananen(at)fshky.fi
https://www.fshky.fi/palvelut/ikaantyneiden-palvelut/omaishoito/
Härkätie 5
31500 Koski Tl
sosiaalitoimi@koski.fi
Neuvonta
044 744 1127
Muhonen Kaija
vanhustyön ohjaaja / omaishoito
02 761 2380
kaija.muhonen@loimaa.fi
https://www.loimaa.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/ikaihmisten-palvelut/omaishoito/
Sosiaalipalvelujohtaja Maria Vesala, puhelinaika klo 9.00-10.00,
puh. 044 084 5392
https://marttila.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/sosiaalipalvelut/iakkaiden-palvelut/omaishoito/
65 v. ja yli:
Tiina Vesanto
avopalveluohjaaja
puh. 040 822 7814
tiina.vesanto@poytya.fi
Alle 65 v.:
Anu Merta
sosiaaliohjaaja
puh. 040 820 1967
anu.merta@poytya.fi
https://www.poytya.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/ikaantyneiden-palvelut/omaishoito/